שלב השלד כולל בתוכו את כל עבודות יציקת הבטון הנדרשות על מנת להעניק למבנה את צורתו, את החלוקה הפנימית שלו ואת השטח הכולל שלו. עבודות השלד מלוות בייעוץ ופיקוח הנדסי ומחויבות להעלות בקנה אחד עם תוכנית הבנייה, היתרי הבנייה וכמובן העקרונות ההנדסיים המחייבים.
מהם השלבים בתהליך בניית שלד בניין?
בשלב הראשוני, לפני ביצוע עבודות שלד המבנה יש צורך בביצוע עבודות עפר ופיתוח מקדימות הכוללות את ניקוי שטח המגרש, חציבה ומילוי ועבודות הכנה. בסיום עבודות הפיתוח מקדימות עוברים לשלבי בניית השלד:
- סימון ומדידה – סימון גבולות המדרש ומיקום יסודות המבנה על ידי מודד מוסמך ובהתאם לתוכנית הבנייה
- קידוחי כלונסאות – במיקומי היסודות שסומנו, מבוצעים קידוחים אל תוך הקרקע בעומק ובקוטר המצוינים בתוכנית הבנייה. המיקומים, העומק והקוטר נקבעים על ידי מהנדס קונסטרוקטור על בסיס חוות דעת של יועץ קרקע. קידוחים אלה מיועדים להתמלא על ידי כלונסאות ויציקת בטון שיהפכו בסופו של דבר ליסודות המבנה.
- בניית יסודות – מבוצעות באמצעות החדרת הכלונסאות אל הקדחים שבוצעו וכיסויים באמצעות יציקת בטון שממלאת למעשה את כל נפח הקדח. הכלונסאות עצמם צריכים להיבנות מכמות מוגדרת של מוטות ברזל, בסדר מוגדר ובקוטר מוגדר, הכל בהתאם להוראות הקונסטרוקטור באמצעות תכנית הבנייה
- בידוד הקרקע – באמצעות שכבת בטון קל מבודדים את המבנה בן הקרקע מפני חדירת לחות ומזיקים במטרה להעניק לו בידוד ראשוני מהקרקע
- ביסוס המבנה – ביסוס המבנה נבנה באמצעות פריסת כלונסאות שוכבים על פני השטח ויציקת בטון שממלאת את כל שטח המבנה עד גובה מוגדר.
- בניית מעטפת חוץ לפי קומות – יציקת קירות הבטון החיצוניים של המבנה, קומה אחרי קומה.
- בניית קירות פנים – בניית קירות התמך הפנימיים של המבנה. שנם מבנים בהם נבנים כל הקירות המיועדים להפריד בין החדרים הפנימיים במבנה, וישנם מבנים בהם נבנים רק קירות התמך המחויבים לצורך יציבות והחוזק המבני של המבנה כולו, בעוד יתר הקירות ייבנו בהמשך הדרך באמצעות מחיצות גבס למשל.
- בניית תקרות – בכל קומה מבוצעת בנייה של תקרה המכסה את הקומה ומהווה את הבסיס לבניית רצפה לקומה הבאה אחריה.
- בניית גג – בתום בניית קומות המבנה, מבוצעת בנייה של קומת הגג והגג עצמו.